/

Kaj so LCD zasloni?

Zasloni LCD (angl.: Liquid Crystal Display) so ena izmed glavnih tehnologij, ki se uporablja v različnih napravah, kot so televizorji, monitorji, prenosni računalniki, telefoni, tablice,… V LCD zaslonih se uporablja tekoče kristale, ki se jih lahko manipulira tako, da se spreminjajo med trdno snovjo in tekočino. Na ta način lahko LCD zaslon kontrolira nadzor pretoka svetlobe skozi sam zaslon.

LCD zaslon ustvarja različne barve s postopkom imenovanim subtraktivno mešanje barv. Postopek temelji na načelu absorpcije in prepustnosti svetlobe. Plast tekočih kristalov LCD zaslona deluje kot filter, ki selektivno blokira ali prepušča določene valovne dolžine svetlobe, odvisno od orientacije kristalnih molekul. Zaslon ustvarja barve z osvetlitvijo ozadja, ki sveti skozi plast tekočih kristalov. Tekoči kristali so nameščeni med dvema ploščama polarizacijskega materiala in so razporejeni v določenem vzorcu. Ko se skozi kristale pošlje električni impulz, se le te spremenijo in postavijo v drugačno pozicijo, s tem spremenijo smer svetlobe, ki prehaja skozi barvni filter.

S tem postopkom lahko uravnavamo, katera barva pride skozi barvni filter in katera ne. S prilagoditvijo napetosti lahko LCD zaslon ustvari milijone različnih barvnih kombinacij. Ko gre svetloba skozi tekoče kristale in barvni filter, se barve pomešajo in ustvarijo končno sliko, ki je prikazana na zaslonu. Z prilagajanjem napetosti na posamezni diodi oziroma podrejeni slikovni piki določamo tudi intenzivnost barve, kar omogoča širok razpon odtenkov in senčenj na zaslonu.

Glavna komponenta LCD zaslona je panel, v katerem so polarizacijski filtri in tekoči kristali. Poleg panela ima LCD zaslon tako kot LED zaslon, napajalno enoto, ki pretvarja napetost iz 220 v 12 voltov in matično ploščo oz. vezje, ki vse komponente povezuje v en sistem. Na matični plošči so že vgrajene vse komponente, kot so procesorska enota, pomnilnik in trdi disk. LCD zaslon običajno vsebuje tudi zvočnike in IR sprejemnik, ki omogoča delovanje daljinskega upravljalnika. Vse skupaj pa je zaprto v aluminijastem ohišju.

LCD panel je sestavljen iz več različnih komponent in plasti, skozi katere prihaja svetloba in tvori sliko, ki jo mi nato gledamo. Sprednja plast zaslona je običajno izdelana iz trdega materiala, kot je steklo ali plastika. Namen te plasti je zaščita notranjih plasti pred zunanjimi vplivi. Za sprednjo zaščitno plast je ponovna plast, ki ščiti notranje komponente in daje zaslonu strukturalno stabilnost. Na obeh straneh zaščitne plasti so nameščeni polarizatorji. Gre za tanke folije, ki omogočajo da svetloba vstopi in izstopi iz zaslone le pod določenimi koti polarizacije. To omogoča nadzorovanje svetlobe, ki prehaja skozi zaslon.

Med polarizatorji je tanka plast tekočih kristalov. Tekoči kristali so snovi, ki spreminjajo svoje stanje med tekočim in trdnim stanjem, s tem lahko uravnavamo prehod svetlobe skozi polarizacijsko folijo. Vsi LCD paneli potrebujejo tudi zadnjo osvetlitev, gre za osvetlitev, ki osvetli vse polarizacijske filtre in ostale plasti v panelu. Ta osvetlitev je tista, ki odda svetlobo in jo pošlje skozi vse plasti, da se ta pretvori v zaslonsko sliko. Za osvetlitev se običajno uporablja LED osvetlitev.

Zadnja plast tekočih kristalov je povezana z elektronskim vezji, ki omogočajo nadzor nad vsakim pikslom na zaslonu. Elektronska vezja upravljajo s tem, kako se tekoči kristali obračajo in spreminjajo svoje agregatno stanje, kar spreminja polarizacijo svetlobe in tako ustvarja barve in sliko (MD. Isteak, 2013).

V trgovini lahko največkrat opazimo komercialne LCD zaslone, ki so namenjeni za običajne uporabnike, ki gledajo zaslon maksimalno od 4 – 8 ur na dan. Te zasloni običajno potrebujejo počitek po 4 urah delovanja, v nasprotnem primeru lahko krajšamo njihovo življenjsko dobo. Poslovni zasloni pa so narejeni nekoliko drugače in omogočajo tudi do 16 ali 24 ur uporabe na dan. Gre za zaslone, ki jih običajno srečamo v večjih podjetjih, letališčih, nakupovalnih središčih ipd. Te zasloni so namenjeni za konstantno uporabo in so tudi svetlejši.

Poznamo pa tudi Video Zid zaslone. Gre za LCD zaslone, ki so namenjeni sestavljanju v matrico. Njihova glavna karakteristika je tanek rob, kar omogoča sestavljanje mnogo LCD zaslonov v večji enoten zaslon. Prav tako te zasloni omogočajo zaporedno vezavo med seboj, kar olajša postavitev in konfiguracijo. Slika 3-8 prikazuje Video Zid iz zaslonov, ki so za to postavitev namenjeni.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.