/

Kaj so LED zasloni?

LED (angl. Light Emitting Diode) zaslon je eden izmed vrst zaslonov, ki so zelo razširjeni v našem vsakdanu, najdemo jih v televizijah, telefonih, velikih digitalnih tablah, prenosnikih in še kje. LED zaslon ima niz diod, ki oddajajo svetlobo in spreminjajo barve, s tem tvorijo sliko ali video na zaslonu. Zaslon s pomočjo diod ustvari visoko svetilnost in žive barve s široko barvno globino, kar posledično pomeni, da bo na zaslonu prikazana visoko kakovostna slika ali posnetek.

Prve LED diode so izdelali že leta 1962 in so bile zgolj rdeče barve. Prvo praktično LED diodo je izdelal Nick Holonyak pri podjetju General Electric. Prvi LED zaslon pa so razvili pri podjetju Hewlett-Packard ozirom HP (Kramer, 2003). Proti koncu osemdesetih let so na trg prispeli LED zasloni, ki so poleg rdeče imeli še barvo jantarja. Še vedno pa je bilo nemogoče doseči poln barvni spekter. Kasneje so na trg prišli tudi LED zasloni z zeleno in modro diodo, ki pa so imeli svoje težave. Zelena barva je bila komajda zelena, svetila je bolj rumeno. Modra dioda pa je porabila veliko električne energije. Ne smemo pozabiti, da je bil med diodam velik razmak t.j. visok Pitch, zato podrobnosti na zaslonu niso mogli prikazovati. Večji kot je Pitch zaslona, večji je razmak med sredino ene diode in sredino naslednje diode. Pitch predstavlja, kako gosto so posejane LED diode na zaslonu. Šele kasneje v poznih devetdesetih, pa so dobili idejo, da lahko te zaslone uporabijo za velike reklamne table, ki se jih gleda na daljše razdalje.

Ena izmed glavnih prednosti Led zaslona je visoka kakovost slike. Led zasloni proizvajajo svetle žive barve in so znani po visokem kontrastnem razmerju. Posledično so idealni za predvajanje digitalne vsebine na mestih, kjer želimo pritegniti pogled mimoidočih. LED zaslone se uporablja tudi v igralniški industriji predvsem zaradi živih barv in visokega kontrasta. Poleg energijske učinkovitosti in visoke kakovosti slike so LED zasloni znani tudi po svoji vzdržljivosti. Zaslon je izdelan iz komponent, ki so bistveno manj dovzetne za negativne posledice vremenskih razmer in poškodb, ki se lahko pripetijo v industrijskih okoljih ali na prostem.

Kljub zgoraj naštetim prednostim pa LED zasloni niso brez pomanjkljivosti. Ena izmed ključnih pomanjkljivosti LED zaslona je, da se lahko pojavijo barvni pasovi (angl.: colour banding), do katerih pride, ko zaslon ne more prikazati gladkih gradientnih barv oziroma prehodov. Za rešitev te problematike, so proizvajalci razvili tehnike, kot je 10-bitna barvna obdelava, ki pomaga ustvariti gladke barvne prehode in zmanjša barvne pasove. Druge tehnike, kot je podpora za HDR (angl: High Dynamic Range), je mogoče uporabiti tudi za izboljšanje splošne kakovosti slike na zaslonu.

V zadnjih letih prihajajo na trg tudi LED zasloni z zelo majhnim razmakom LED diod. Proizvajalci že razvijajo LED zaslon z razmakom 0.5mm med centrom sosednjih LED diodami, kar je že zelo primerljivo z LCD zasloni. Zaslon z tako gostimi diodami lahko gledamo že na razdalji 50cm. Potrebno pa se je zavedati, da cene zaslonov z tako majhnim razmakom med led diodami še zdaleč niso dovolj nizke, da bi bile primerne za komercialno uporabo.

LED Zaslone lahko razvrstimo glede na namembnost oz. okolje v katerem ga uporabljamo. Poznamo zaslone, ki so prirejeni za večkratno postavljanje in razstavljanje, imenujemo jih zasloni namenjeni za oddajo. Notranji zasloni namenjeni za oddajo imajo običajno veliko diod z majhnim razmakom in zaščitnim premaz za zaščito diod. Posamezne enote zaslona so lažje in manjše, tudi konstrukcija je običajno bolj diskretna in skrita za samim zaslonom. Pri zunanjih zaslonih za oddajo pa lahko opazimo, da imajo običajno večje diode, katere so tudi odporne na različne vremenske razmere. Zasloni, ki so izpostavljeni vremenu so običajno neprestano pod napetostjo, izklopijo se zgolj diode, ventilatorji in vezje pa obratujejo normalno, s takim ravnanjem preprečimo vdor vlage. Pri notranjih zaslonih, ki so na permanentni lokaciji, lahko opazimo, da so praktično enaki kot zasloni namenjeni za oddajo, le nimajo zaščitnega premaza za diode. Obešeni so na strop brez dodatne konstrukcije ali pa so pritrjeni na steno z minimalno konstrukcijo oziroma distančniki. Enako velja tudi za izložbene LED zaslone, le da te potrebujejo večjo svetilnost, saj v izložbo lahko posije sonce. Največ pa lahko opazimo zunanjih LED zaslonov, ki so na permanentnih lokacijah. Pri teh zaslonih velja, da so sestavljeni iz večjih in težjih enot. Pritrdimo jih na pripravljeno konstrukcijo z močnimi vijaki in maticami, pri montaži je zelo pomembno, da kabinete stisnemo enega ob drugega sicer lahko nastane »reža«. Opažamo tudi uporabo signalnih in električnih napeljav, ki so odporne na vremenske vplive in UV svetlobo.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.