/

LCD: Paneli VA / IPS / TN

Poznamo več različnih tehnologij panelov, ki se vgrajujejo v LCD zaslone. Poznamo IPS (angl.: in-plane switching), VA (angl.: vertical aligment) in TN (angl.: twisted nematics) panele. Paneli se razlikujejo predvsem po tem kako so organizirani tekoči kristali in kako se premikajo, ko jim dodamo voltažo.

TN paneli so bili prvi, ki so zamenjali danes že prastare, težke, velike CRT monitorje. TN paneli vsebujejo kristale, ki se zvijajo, če jim dodamo voltažo, na tak način tudi prepuščajo svetlobo. So najcenejša vrsta panela in se uporabljajo manj kot IPS in VA paneli. Omogočajo pa zelo hiter odzivni čas, 1ms, kar je bilo včasih nepredstavljivo za VA ali IPS panel. Izmed ostalih panelov ima TN panel najslabši kot gledanja in najmanj točne barve.

IPS paneli imajo kristale, ki so paralelno usmerjeni na steklo. Kristali v IPS panelu se rotirajo, ko dodamo voltažo. IPS panel se danes uporablja največ v LCD zaslonih. Imajo najboljšo barvno natančnost in najširše kote gledanja. Običajno so malce dražji kot TN ali VA panel z isto specifikacijo. VA paneli imajo kristale, ki so vertikalno usmerjeni. Običajno VA panele najdemo v televizorjih, manjkrat pa v LCD monitorjih. VA paneli imajo najboljši kontrast izmed vseh panelov. VA panel lahko popolnoma zastre LED osvetlitev iz ozadja in tako doseže popolno črnino na samem zaslonu, ki ga gledalec gleda

VA paneli imajo kristale, ki so vertikalno usmerjeni. Običajno VA panele najdemo v televizorjih, manjkrat pa v LCD monitorjih. VA paneli imajo najboljši kontrast izmed vseh panelov. VA panel lahko popolnoma zastre LED osvetlitev iz ozadja in tako doseže popolno črnino na samem zaslonu, ki ga gledalec gleda.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.