/

Specifikacija: Ločljivost, svetilnost in osveževanje zaslona.

Vsak zaslon ima svojo specifikacijo, katero moramo upoštevati, da ga lahko primerno umestimo v okolje. Najprej se bomo osredotočili na najbolj ključne kot so ločljivost, svetilnost in osveževanje.

Ločljivost predstavlja število točk, ki se lahko osvetlijo in obarvajo v različnih barvah, tako skupaj tvorijo eno celotno vizualno sliko za gledalca. Boljša oziroma večja kot je ločljivost, večje bo število pik na zaslonu in posledično bo boljša slika na zaslonu. Ločljivost pa je pri zaslonih smiselno tudi prilagajati glede na razdaljo gledanosti. Poznamo izraz PPI (angl.: pixel per sqare inch), ki predstavlja vrednost, ki nam sporoči kolikšno je število točk na kvadratnem inču zaslona. Recimo pri LED zaslonih je PPI bistveno manjši kot pri zaslonih, ki jih najdemo na mobilnih napravah. Razlog za tem je, da telefon gledamo od blizu, zato če želimo na majhnem zaslonu prikazati detajle, potrebujemo večje število pik na manjši površini. LED zaslon se uporablja takrat ko gledamo zaslon od relativno daleč, recimo v športni dvorani, kjer je zaslon oddaljen več deset metrov. V tem primeru ne potrebujemo zelo zgoščenih led točk oziroma majhen PPI.

Osveževanje zaslona predstavlja število slik oziroma sprememb barv, ki jih zaslon lahko prikaže v sekundi. Večja kot bo frekvenca osveževanja, bolj jasna bo slika za gledalca. Še nekaj let nazaj je bil standard 24 sličic na sekundo, danes pa se je standard že dvignil na 60 sličic na sekundo, seveda pa je zelo odvisno od željene uporabe. V določenih okoliščinah je dovolj tudi 1 sličica na sekundo, ali pa še manj npr. digitalna tabla, ki prikazuje rezultat na športni tekmi, se osveži zgolj ko pade zadetek. Tudi nekatere modernejše naprave kot recimo ročne ure, uporabljajo sistem, ki zmanjša osveževanje zaslona na 1 sličico na sekundo, ko ne rokujemo z uro. Tak sistem bistveno zmanjša porabo baterije. Na drugi strani pa imamo tudi zaslone, ki so zmožni tudi do 360 sličic na sekundo, tak zaslon potrebujejo večinoma igralci e-športov, saj morajo biti čim hitrejši in imeti čim manjši odzivni čas. Vedno ko gledamo videoposnetek, ki ima hitro spreminjajoče se grafike je boljše za gledalca, če je zaslon podprt z visoko kvalitetnim osveževanjem.

Svetilnost zaslona se meri v Nitih ali Candelah na kvadratni meter površine zaslona. Svetilnost je ena izmed glavnih karakteristik zaslona, od nje je odvisno ali bo zaslon uspešno prikazal digitalno vsebino v določenih okoljih. Visoko svetilnost potrebujemo recimo v primeru, ko sonce sije na zaslon. Če bi želeli običajen LCD zaslon postavili na sonce, se slike skoraj nebi videlo zaradi relativno nizke svetilnosti. Komercialne televizije imajo običajno okoli 250-300 nit svetilnosti za domačo uporabo. Za uporabo na soncu potrebujemo minimalno 4000-5000 nitov svetilnosti. Tudi v poslovni uporabi, kjer želimo pritegniti poglede mimoidočih, se običajno podjetja odločajo za zaslone z višjo svetilnostjo (500 – 800 nitov). Zaslon z višjo svetilnostjo mnogo prej pritegne pozornost, kot pa zaslon z nižjo svetilnostjo. Potrebno se je zavedati, da z zasloni ne smemo svetlobno onesnaževati okolja. Predvsem ponoči moramo biti previdni, da zaslon ne sveti preveč.

Potrebno se je zavedati, da zaslon ni dovolj za prikazovanje vsebine, potrebujemo tudi računalniško podporo. Za predvajanje vsebine na zaslonih potrebujemo kontrolno procesorsko enoto z različnimi vhodi ali pa osebni računalnik z sistemom za povezovanje na zaslon. Računalnik mora biti dovolj zmogljiv, da lahko predvajamo vsebino, ki je namenjena za določen zaslon. Ključno vlogo igra ločljivost, saj mora biti računalnik dovolj zmogljiv, da lahko kontrolira vsako posamezno LED diodo oz. svetlobno piko. Večja kot je ločljivost, bolj močan mora biti računalnik oziroma grafična enota.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.